"Ik ervaar het als een goede ondersteuning."

"Aanraken is eigenlijk veel prettiger dan ik dacht en geeft mij het gevoel dat ik mag zijn wie ik ben."

"Ik voel me begrepen en voel me daardoor minder alleen staan."

 

 

Sinds 1992 werk ik in mijn praktijk voor haptotherapie. Van oorsprong ben ik fysiotherapeute. Tijdens de opleiding fysiotherapie was ik al geboeid door de verbinding tussen lichaam en geest.  Het volgen van een cursus haptonomie en later het volgen van diverse haptotherapie opleidingen (Academie voor Haptonomie in Doorn, ITH in Berg en Dal, bij de grondlegger van de haptonomie Frans Veldman in Oms, Frankrijk) waren  logische stappen voor me: het deed veel met me en er ging een wereld voor me open. Ik heb in de loop van de jaren ervaren dat je door haptotherapie andere mensen wezenlijk verder kan helpen.

Ik ben heel blij met dit vak en ervaar het iedere keer als bijzonder dat je even zo dichtbij iemand mag zijn: de ander uit de machteloosheid, onmacht, geblokkeerd voelen helpen en vertrouwen geven om zelf verder te komen. Wat is er veel mogelijk als het in de ontmoeting klikt, er openheid kan ontstaan van waaruit naar boven komt wat er werkelijk in iemand leeft. Voor mij is dat ook het wezenlijke van de haptotherapie: vanuit de bevestiging, vanuit het mogen voelen wat je voelt, kom je steeds meer tevoorschijn en weet je steeds beter wat je voelt, wat je bezielt, wat je wilt, kan je steeds meer jezelf zijn en keuzes maken in je leven.
Van daaruit kan je ook beter jezelf en de ander begrijpen, ontmoeten.

Je kunnen verbinden met jezelf, de ander, je omgeving maakt het leven zinvol. Zo’n proces gaat niet zonder pijn: het is als het schillen van een ui, laagje voor laagje om steeds meer bij de kern te komen en dat gaat niet zonder tranen. Je kan daarmee bijv. een oude manier van aandacht vragen loslaten, of een oude manier om je veilig te voelen (terugtrekken of meer strijd) loslaten.

Mooijenkind Ontwerpers